Espoon Matikkamaa

espoonmatikkamaa.fi

Ohjelmointia peruskouluun

Ohjelmoinnin koodaustuntimateriaaleista, joidenkin ohjelmointikielien käsikirjoista, opettaiille suunnatuista MOOC-kursseista, tehtävämateriaaleista, resurssi- ja linkkisivustoista sekä robotiikasta on koottu linkkilista opettajien käyttöön.

Uusi MAOL:n Peda.net-ohjelmointimateriaali matematiikan tunneille valmistuu vuoden 2017 aikana. Valmiina on 7.-8. luokkien materiaali sekä osia 5.-6. sekä 9. luokkien materiaaleista. Tulossa on myös materiaalit luokille 1.-2. sekä 3.-4. Tutustu materiaaliin>>

LINKKILISTA

 • Koodiaapinen on opettajan opas koodaukseen koulussa. Ohjelmointia voi opiskella verkossa ilmaisilla kaikille avoimilla massive open course eli MOOC-kursseilla. 
  Koodiaapisen sivustolle>>
 • Koodiaapisen-materiaaleista löytyy tietoa Racket ohjelmointikielestä sekä koodaustehtäviä, jotka soveltuvat myös ylemmille vuosiluokille.
  Racket Koodiaapinen -sivustolle>>
 • Koodikoulu-sivustolla on tietoa pienten lasten koodikouluista sekä linkkejä koodauksen aloittamiseen ikäryhmittäin. 
  Koodikoulun sivustolle>>
 • Linkki-resurssikeskuksen sivustolla on tietoa ja materiaaleja Helsingin yliopiston järjestämistä kerhoista, leireistä ja koulutuksista.
  Linkin sivustolle>>
 • Majava-kilpailusta löytyy loogisia pulmia innostamaan ohjelmoinnilliseen ajatteluun luokkatasoitttain alkaen 2.-3. luokalta. Majava-kilpailu järjestetään marraskuussa.
  Katso vanhoja Majava-tehtäviä>> 
 • Koodi2016-sivustolle on mm. koottu linkkilista ohjelmoinnista
  Koodi2016>>
  Blogeja
  Koodauksen abc>>, Turun Matikkamaa>>

  KOULUTUSTA OPETTAJILLE, TAPAHTUMIA

 • Koulutuksia ohjelmoinnista on järjestetty espoolaisille opettajille VESO-koulutuksina lukuvuosittain esimerkiksi koodaustunnista, Scratchista, Ardunoista ja legorobotiikasta Mindstorm-ohjelmistolla. Lukukauden ajankohtaiset VESO-koulutukset löytyvät Fronterin koulutuskalenterista. Innokas-sivustolta löytyy tietoa tapahtumista ja koulutuksista. Innokkaan sivustolle>>
 • Koodiaapisen sivustolla löytyy paljon tietoa koodaamisesta. Koodiaapisen peruskoulun opettajille suunnattu verkossa toteutettavaan itseopiskeluun tarkoitettu maksuton MOOC-kurssi (massive open course) käynnistyi ensimmäisen kerran syksyllä 2015. Kurssilla on neljä opiskelulinjaa luokkatasoittain, mutta halutessa voi perehtyi mihin tahansa materiaaliin. Tarjolla on MOOC Scratch Jr., Scratch, Racket ja Python. MOOC kurssit vaativat kirjautumisen, mutta Scratch ja Racket materiaaleihin voi tutustua myös ilman kirjautumista.
  Koodiaapinen>> 
  Koodiaapinen Scratch
  Scratch videoita opettajille>>
  Koodiaapinen Racket
  Racket videoita opettajille>>
 • MOOC  JAVA-kielen materiaali soveltuu ohjelmoinnin taitojen ja tietojen syventämiseen.
  MOOC JAVA>>
 • MOOC Aalto yliopiston Scala-kielen materiaali soveltuu ohjelmoinnin taitojen ja tietojen syventämiseen.
  MOOC Scala Aalto>>

OHJELMOINTIYMPÄRISTÖJÄ, KÄSIKIRJOJA, BLOGEJA...