Espoon Matikkamaa

espoonmatikkamaa.fi

Espoolaiset menestyivät MatCup-kisassa

Mankkaan koulun 8M luokka voitti kansallisen MatCup-matematiikkafinaalin ja Olarin koulun 8D luokka täydensi espoolaisten menestystä sijoittumalla 3. sijalle. Semifinaali ja finaali järjestettiin Vaasassa 26.-27.4.2012.

MatCup-kilpailussa pohjoismaiset yläkoululuokat ratkaisevat kaksi ongelmanratkaisutehtävistä koostuvaa alkuerää koko luokkana. Suomessa alkueriin osallistui 78 luokkaa. Kisaan osallistuvien luokka-asteet vaihtevat maittain. Suomessa osallistujat ovat 8. luokkien oppilaita. Kahden karsintaerän jälkeen kansalliseen semifinaaliin selviävät vuosittain 10-15 luokkaa. Nämä luokat tekevät vuosittain vaihtuvasta aiheesta monipuolisen projektiesittelyn. Projektin etenemistä ja tuloksia raportoidaan ennakkoon kirjallisesti. Semifinaalissa projektit esitellään näyttelyssä ja suullisessa esityksessä. Myös ei-semifinalisteille on oma projektikilpailusarjansa, joka koostuu vain kirjallisista osuuksista.

MatCup-semifinaaliin Vaasaan 26.4.2012 matkustivat Espoosta nelihenkiset Mankkaan, Nöykkiön ja Olarin kisajoukkeet. Lukuvuonna 2011-2012 aiheena oli "Kuvioiden ja mallien matematiikka". Olarin koulun 8D luokan oppilaat rakensivat Möbius-nauhoista oman paperisen pulmakuution mukaellen Rubikin-kuution ideaa sekä tutkivat Fibonaccin lukujonoa. Alla on valokuva Möbius-nauhoista kootuista rakennuspalikoista. Mankkaan 8M:n projektin aiheena oli Ursa Major 3D. Projektityössä esitettiin, miltä Otava näyttää, jos sitä pääsisi katselemaan eri suunnista. Lahden Yhteiskoulu voitti projektikilpailun ja sijoittui finaalissa 2. sijalle.
Katso vanhoja MatCup-ongelmatehtäviä...
Espoolaiset ovat menestyneet Suomessa yhdeksän vuoden ajan järjestetyssä MatCup-kilpailussa (ent. KappAbel) aiemminkin. Olarin koulun 8D luokat ovat voittaneet projektipalkinnon viisi kertaa. Olarin koulun 8D on aina ollut mukana matematiikkafinaalissa ja voittanut myös sen viisi kertaa. Finaalissa ovat olleet usein myös Tapiolan ja Nöykkiön koulujen luokat, joista Tapiolan koulu on Olarin koulun lisäksi edustanut Suomea aiemmissa pohjoismaisissa finaaleissa. Pohjoismaisen NMCC-kilpailun matematiikkafinaalin Olarin koulu voitti 2009. Lue lisää,,,

Mankkaan kisajoukkue edustaa voitettuaan matematiikkafinaalin Suomea pohjoismaisessa NMCC-finaalissa (Nordic Mathematics Class Competition) kesäkuussa 2012 Tukholmassa. Onnea kisamatkalle!